RSS

Blog

Lens Sözlük

Lens Sözlüğü

 

KONTAKT LENS NEDİR?


Kontak lens
; miyop, hipermetrop, astigmatism, uzak-yakın görme bozukluklarının giderilmesinde tercih edilen optik mercektir. Kontakt lens, esnek bir maddeden yapılmış olup çok yakından bakılmadıkça göz üzerindeki varlığı belli olmaz.

ASTİGMATİSM (ASTİGMATİZMA) NEDİR?

Astigmatism; gözün en ön tabakası olan korneanın şeklinin bozularak, ışığı doğru biçimde kıramamasıyla, görüntünün retinada bulanık olarak oluşmasına sebep olan görme bozukluğudur. Işığın retinaya geçme şeklini veya kırılmasını etkileyebilir. Bu durum bozuk görmeye veya net olmayan, bulanık görmeye yol açar.

MİYOP (MİYOPİ) NEDİR?

Miyop (Miyopi), gözün yapısının normalden uzun olmasına bağlı olarak uzağı net görememesidir. Miyopide göze gelen ışınlar retinanın üzerinde değil de önünde odaklanır. Miyop olan insanlar uzaktaki nesneleri ve işaretleri görmede zorluk çeker, ancak yakın olan nesneleri açıkça görebilirler.

HİPERMETROP NEDİR?

Hipermetrop, göze gelen ışınların ağ tabakanın (retinanın) arkasında odaklanması sonucu meydana gelen bir göz kusurudur. Hipermetroplar uzağı görebilirken, yakındaki nesneleri net göremezler. Hipermetropi bir hastalık değil, göze gelen ışığı kırma kusurudur.

ASFERİK LENS NEDİR?

Asferik lens: Küreden daha çok bir elips, parabol veya diğer konik şekillere benzeyen lens şekli. Lens uygunluğu ve konforunu arttırmak amacıyla korneaya daha paralel lens uygulamasını sağlamak için veya progresif bifokal etkisini sağlamak üzere lensler bu şekilde dizayn edilir.

AKS NEDİR?

Aks: Silindirik bir merceğin ana meridyeni(kontakt lenslerde torik bir kontakt lensin en düz meridyenidir.)

DK DEĞERİ NEDİR?

Dk değeri: Kontakt Lens materyalinin oksijen geçirgenliği anlamına gelmektedir.

DK/T DEĞERİ NEDİR?

Dk/t değeri: Kontakt Lens materyalinin kalınlığına göre oksijen geçirgenliği anlamına gelmektedir.

NEMLENDİRİCİ AJAN NEDİR?

Nemlendirici ajan: Kontakt Lens solüsyonlarının içinde, lens yüzeyinin nemli tutulmasını sağlayan bir maddedir. Kontakt Lens’i takma anında rahatlık sağlar.

SOLÜSYON NEDİR?

Solüsyon: Kontakt Lens’in ıslatıldığı, durulandığı ve içinde saklandığı sıvı.

TORİK LENS NEDİR?

Torik lens: Astigmatizmanın kontakt lens ile düzeltilmesinde kullanılan  silindirik özellikli kontakt lenstir. Astigmatlı kontakt lens; Dioptri, silindir ve aks olmak üzere 3 değere sahiptir.

Renk Körlüğü

Renk körlüğü, kadınlardan fazla erkeklerde görülen, oldukça yaygın bir durumdur. Renkleri ayırt etme yeteneğinin bozukluğudur. En fazla görülen tipi, kırmızı ile yeşilin ayırt edilememesidir. Ender görülen bazı vakalarda ise bütün renklerin ayırt edilememesi ve dünyanın siyah - beyaz görülmesi söz konusudur. Her 20 erkekten ve her 200 kadından birinde vardır. Birçok kişi renk körü olduğunu kendiliğinden fark etmez.

RENK KÖRLÜĞÜ TESTİ
Aşağıdaki şekillerin içindeki sayıları okuyamıyorsanız renk körü olma ihtimaliniz olabilir. Renkli bir insan gözü retina tabakası ile renkleri algılayabilmekte ve ayırt edebilmektedir. Retina tabakasındaki renk algılamasında oluşabilecek bir problemde bazı renkleri veya tüm renkleri gri şekilde görebilmek mümkündür. Bu durumda testlerde farklı rakamları ifade eden renkleri çevresindeki renklerden ayıramıyorsanız renk körü olma ihtimaliniz yüksektir.

               

RENK KÖRLERİ İÇİN LENS
CHROMAGEN ( KROMOJEN ) NEDİR?
Kromojen, renk görme bozukluğuna sahip ve okuma zorlukları çeken hastalara yardımcı olmak üzere geliştirilmiş eşsiz bir üründür. Kromojen haploskopik filtreler, özel olarak renklendirilmiş ve göz içi lensi ya da gözlük olarak kullanılabilir. Renk körü olan insanlara yardımcı olmak üzere geliştirilmiştir ve denemelere de 97% başarı elde ettiği gözlenmiştir.

Kromojen Nasıl Çalışıyor?
Kromojen Haploskopik lensler, dominant olmayan göze giden her rengin seviyesini, bazı durumlarda dominant ve dominant olmayan her göze değiştirerek rengin algılanmasını ve renk ayırımını sağlıyor. Birçok insan için renk algılama ve ayırımındaki gelişmeler çok dramatik olabilir; her rengin parlaklığı, doğru algıladıkların renkler de dahil daha zengin ve güçlü olabiliyor.

Gerçekte Kromojen Lenslerin Aşağıdakileri Sağlaması Bekleniyor:

  • Genel Renk algılanmasını güçlendirmek
  • Renkleri daha net ve parlak olmasını sağlamak
  • Renklerin tonlarını ayrıştırmak
  • Renkleri isimlendirmek
  • Güvenliği artırmak (ör. Trafik ve fren lambaları)
  • Renk Görme testlerindeki görme kabiliyetini artırmak
  • Retina veya optik sinir bozukluğu nedeniyle renk görmesi sonradan bozulmuş hastalara bu lens etkili değildir.



Kromojen Hastalık Teşhis Sistemi
Renk körlüğü yada okuma zorluğu çeken hastalara yardımcı olması için, Kromojen teşhis sisteminin oluşturduğu tüm değişik teşhis filtreleri ve 25 kontakt deneme lens seti gerekmektedir. Lensler filtreler ile aynı renk seçenekleri ve eğim çapı 5mm, 6mm ve 7 mm' dir. Seçilen renkte optimum performansın sağlanması için gerekmektedir. Hastalara kromojen Haploskopik filtrelerin sunulması için, reçetelendirilmiş kontakt lens yada gözlük camı seçenekleri veriliyor. Kontakt Lens formatında lensler Hema + comonomeri %38 olan malzemeden yapılıyor ve kullanımı çok rahat. 14.00 mm. çapında mevcut ,Standart 8.60mm dır.

Renk Görme Terapisi
Renk Görme terapisi için gelen her hastanın, iki gözü olması gerekmektedir. Çünkü, hasta renkli ekranı incelerken, renk filtresi dominant olmayan göz üzerine yerleştiriliyor. Dominant göz renkleri, her zaman gördüğü gibi görüyor ve dominant olmayan göz için, renk ayırımı çok dramatik bir şekilde değişiyor. Gözün farklı olması önemli değil. Filtreler: menekşe, portakal, sarı, yeşil, kırmızı, açık mavi ve koyu mavi tonlarında. Ekrandaki en iyi renkleri ortaya çıkaran filtreler, deneme yanılma yoluyla tespit ediliyor. İki yada üç renk diğer renk ayırımlarını daha ışınır hale getirebilir. Optimum filtre tespit edildikten sonra, uygun olan aynı renkteki yumuşak kontakt lens, göz içine yerleştirilir. Seçilebilecek üç değişik yoğunluk mevcut ve eğim çapı 5,6 dan 7 mm kadar değiştirilebilir. (Hiç bir lens, tam göz muayenesi olmadan denenmemelidir.) Hasta tolerans denemesi için, birkaç saatliğine gönderilir ve genel renk algılaması ve gözün lense karşı reaksiyonları ölçülür. Son olarak bir lens tespit edilir, renk ve eğilim gözlüğe uygulanır. Rengi saklamak için, gözlük camları, aynalı yada yarı aynalı yapılır. Bu gözlükler, dışarda kullanmak için uygundur. Ancak, lensler, içerlerde de kullanılabilir. Genelde, hastalara plano lensler verilir ve normal gözlüklerinin üstüne takarlar. Normal kontakt lens bakımları aynen geçerlidir. Ve her altı ayda yenilenmesi gerekmektedir. Bazı gözlük kullanan hastalar, iki gözü içinde kontakt lens kullanmaya başlayabilir. Bu kişiler, daha önce lens kullanımını pek dikkate almamışlardır. Ancak, Kromojen lensler, lens kullanımının ne kadar kolay ve rahat olduğunu, kullanıcıya gösterecektir.

Lens Nasıl Takılmalı

Lens takılmasında iki yöntem vardır. Hangi yöntem size daha rahat geliyorsa onu seçebilirsiniz. Lenslerinizi takmadan önce ellerinizi mutlaka sabun ile yıkayıp temiz bir havlu ile kurulayınız.

İki Elle Lens Takma Yöntemi :

  • Temiz ve ıslak “sağ” lensinizi kullandığınız elinizin (eğer solaksanız bu sol eliniz olacaktır) işaret parmağına yerleştiriniz.
  • Lensin iç yüzeyinin dışa dönmemiş olmasına dikkat edin. Dönmüş ise düzeltin. (Kenarları yukarı bakmalı)
  • Sol orta parmağınızla göz kapağınızı kaşınıza doğru çekin.
  • Sağ işaret parmağınızın üzerine lensi koyup, sağ orta parmağınızla göz kapağınızı aşağıya çekin. Sonra işaret parmağınızla lensi gözünüzün tam ortasına yerleştirin.
  • bu duruşunuzu bozmadan, aşağıya bakarak lensin yerine oturmasını sağlayın. Sonra göz kapaklarınızı yavaşça bırakın.

Tek Elle Lens Takma Yöntemi :

  • Temiz ve ıslak “sağ” lensinizi kullandığınız elinizin (eğer solaksanız bu sol eliniz olacaktır) işaret parmağına yerleştiriniz.
  • Lensin iç yüzeyinin dışa dönmemiş olmasına dikkat edin. Dönmüşse düzeltin. (Kenarları yukarı bakmalı)
  • Lensi sağ işaret parmağınızın ucuna koyun.
  • Başınızı dik tutup karşıya bakarak sağ orta parmağınızla alt göz kapağınızı aşağıya çekin.
  • Yukarıya bakın ve lensi göz akınızın alt kısmına yavaşça yerleştirin. Sonra lensin tam oturması için aşağıya bakın.
  • İşaret parmağınızı geri çekin ve alt göz kapağınızı yavaşça bırakın. Gözünüzü bir an kapatarak lensin kendini ortalamasını sağlayın.

 

 

   

Genel İpuçları :

  • Lenslere dokunmadan önce eller iyice yıkanıp durulanmalıdır.
  • Yağ, losyon veya parfüm içermeyen sabunlar tercih edilmelidir.
  • Eller, tüyleri dökülmeyen bir havlu ile kurulanmalıdır.
  • Lensi parmak uçlarınızla tutunuz (tırnak veya diğer keskin yüzeylerden koruyunuz).
  • Lensin temiz, ıslak ve hasarsız olduğunu kontrol ediniz.
  • Lensi kabından çıkarıp işaret parmağınızın üzerine yerleştiriniz. Lensin doğru yüzeyinin üstte olduğuna, dikkat ediniz.
Lens ve Makyaj

Lens kullanırken makyaj yapmak mümkündür. Ancak lenslerin makyaj malzemesi ile kirlenmemesine özen göstermeniz gerekir.

Cildinizi temizlerken: Önce lenslerinizi çıkarınız, sonra temizleme emülsiyonu veya göz makyajı temizleyicisini kullanınız.

Gece kremi: Yatmadan önce lenslerinizi çıkardığınızda her zaman olduğu gibi gece kremi kullanabilirsiniz. Sabahları yüzünüzü ılık suyla yıkamalısınız. Eğer gözlerinizin etrafı yağdan arınmış olursa lenslerinize hiçbir şey olmaz.

Gündüz kremi: Likid krem yerine fazla akıcı olmayan bir krem kullanınız. Gözlerinizin etrafına sürerken çok dikkatli olmalısınız. Bu bölgeye hiç krem sürülmemesinde yarar vardır.

Makyaj malzemesi: Lensleri daima göz makyajı yapmadan önce takın. Makyaj malzemesi seçerken yağlı olanlardan çok nemlendirici özellikte olanları tercih edin. Göz çevresine yağlı makyaj veya krem uygulandığı takdirde bunların göz kırpma hareketiyle gözün yakınına gelip lense bulaşma tehlikesi vardır. Bu lensinize zarar vermese de görüşünüzü bulandırır. Ayrıca göz kapağının iç kenarında kullanılan makyaj malzemelerini kullanmayın. Çünkü bu gibi makyaj malzemeleri kontakt lens yüzeyini kirletip rahatsızlığa yol açabilir. Lensler gözünüzdeyken makyajınızı silmeniz mümkündür. Bunu yaparken makyajın ya da makyaj temizleyici malzemenin lensinize değmemesine özen gösterin.

Maskara: Rimeli her zaman lenslerinizi taktıktan sonra uygulayınız. Bir iki dakika kurumasını bekleyip sonra fırçalayınız. İçinde kirpik uzatmaya yarayan küçük katkı kıllar bulunan rimelleri kullanmayınız, zira bu kıllar düşebilir ve lenslerinizi kirletebilir. Hergün rimel kullanmak istemiyorsanız kuaförünüze kirpiklerinizi boyatmanın mümkün olup olmadığını sorun. Rimel hiçbir zaman göz yaşı sıvısına bulaşmamalıdır.

Göz farı: Göz farının sıvı, krem ya da kompakt toz gibi birçok alternatifleri mevcuttur. Hepsinin kendine göre avantajları vardır. Sıvı ve krem olanlarının uygulanması kolaydır. Kompakt toz farlar için uygulayıcı mevcut olup, bununla farı sürerken önce nemlendirilmesi gerekir, ayrıca far göze aşırı miktarda sürülmemelidir.

Göz kalemi: Bu kullanmamanız gereken yegane makyaj malzemesidir. İçerdiği maddelerden dolayı lensinizin lekelenme tehlikesi vardır ve sürekli temizlemek lenslerinizin ömrünü azaltır.

Saç spreyi: Saçınızı lenslerinizi takmadan önce yapmanız en akıllıcası olur. Lenslerinizi takmış bulunuyorsanız sprey sıkmadan önce gözlerinizi kapatmayı unutmayınız.


Göz ve ten renginize göre makyajınız

Beyaz Ten
beyaz ten
  • Bal rengi :
    • Kahverengi tonları ve yeşil farla gözlerinizi gölgelendirin.
    • Toprak rengi tonlarında allık ve ruj tercih edin..
  • Yeşil Gözler :
    • Farınızı Kahverengi veya mürdüm gibi sıcak renklerden seçin.
    • Gül, toprak renklerinde allık kullanın.
    • Rujunuzu da gül-toprak rengi tonlarında olmasına dikkat edin.
  • Mavi Gözler :
    • Göz renginizi canlandırmak için, gri veya toprak tonlarında far sürün.
    • Gül rengi allık ile pembe renkte ruj kullanın.
  • Gri gözler :
    • Pastel lavanta rengi far ile, renkiz maskara kullanın.
    • Allığınızı, pembe-gül kurusu renklerden seçin, pastel pembe yada erik rengi bir ruj ile makyajınızı tamamlayın.
  • Turquaz gözler :
    • Göz makyajınızda grinin tüm tonlarını -açıktan fümeye kadar- gölgeleyerek kullanabilirsiniz.
    • Allıkta, gül veya oranj renklerini, ruj seçiminizde ise oranj-kahve tonlarını tercih edin.
Buğday Ten
buğday ten
  • Bal rengi :
    • Kehribar ve yeşil renklerde far kullanın.
    • Yanaklarınıza ise şeftali-kahve tonlarında allık sürün.
    • Dudaklarınıza parlatıcı uygulayarak doğal renginde bırakın.
  • Yeşil Gözler :
    • Kahverengi far, toprak renklerinde allık kullanın.
    • Dudaklarınıza, açık kırmızıdan koyu kahverengiye kadar tüm renkteki rujları uygulayabilirsiniz.
  • Mavi Gözler :
    • Kahve yada lavanta rengi far kullanın.
    • Bakışlarınızı daha etkili kılmak için, siyah renkte eyeliner çekin.
    • Allığınız için gül-toprak renklerini tercih edin. Dudaklarınıza pembe renkte bir parlatıcı sürün.
  • Gri gözler :
    • Kaşınızın altına gri ve pastel yeşil tonda far sürüp, gri renkte eyeliner kullanın.
    • Allığınızı ve rujunuzu gül rengi tonlarından seçin.
  • Turquaz gözler :
    • Lavanta yada kahverengi far kullanın.
    • Bakışlarınızı daha etkili kılmak için siyah eyeliner uygulayın.
    • Allığınızı kahve-şeftali tonlarından seçin. Dudaklarınızı uçuk pembe bir paarlatıcı ile renklendirin.
Esmer Ten
esmer ten
  • Bal rengi :
    • Bronz-kahve tonlarındaki farın üzerine siyah yada gri eyeliner sürün.
    • Bronz-toprak tonlarında allık kullanın.
    • Ruj seçimizinde ise, canlı kırmızı yada kahverengi tonlarını tercih edin.
  • Yeşil Gözler :
    • Kahverengi eyeliner kullanıp, canlı kahve-mürdüm tonlarındaki bir farla gözlerinizi canlandırın.
    • Allığınızı toprak rengi tonlarından seçin.
    • Dudaklarınızı, koyu erik rengi bir ruj ile renklendirin.
  • Mavi Gözler :
    • Pastel mavi far ile kahverengi veya siyah renkli eyeliner sizin için idealdir.
    • Allığınızı gül-toprak renklerinden seçin.
    • Gül rengi yada koyu erik rengi bir rujla makyajınızı tamamlayın.
  • Gri gözler :
    • Kehribar renginde far ile, gül rengi mat bir ruj sürün.
    • Gül rengi allık ve siyah renkte bir maskara kullanın.
  • Turquaz gözler :
    • Gözlerinize açık mavi ve oranj-kahve tonlarında far sürüp, siyah yada kahverengi eyeliner ile belirginleştirin.
    • Allığınızı kahve-şeftali tonlarından, rujunuzu ise gül yada bronz renklerinden seçin.
Göz Hastalıkları

Miyopi

Miyopide esas olarak uzağı net görememe söz konusudur. Buna karşın yakındaki cisimler genellikle iyi görülür.

Miyopi, baktığımız cisimden gelen ışınların retinanın tam üzerinde değil önünde odaklanması sonucu oluşur. Sonuçta, retinada baktığımız uzaktaki cismin bulanık bir görüntüsü oluşur. Toplumun ortalama % 30'unda bulunan bir kırma kusurudur. Göz küresinin ön-arka uzunluğunun normalden daha uzun olması ya da gelen ışınların kornea, lens ve vitreusta normalden fazla kırılması sonucu ortaya çıkabilir. Bir gözün miyopi derecesi ne kadar yüksekse net görebilme uzaklığı da o kadar düşüktür. Yani, yüksek miyop bir göz gözlüksüz veya lenssiz ancak çok yakından net görebilir.

Yaş ilerledikçe miyopinin bir miktar gerileyebilmesi mümkün olmakla birlikte yaygın kanının aksine miyopiden zamanla tamamen kurtulmak ve uzağı gözlüksüz ve lenssiz net görebilmek beklenen bir durum değildir. Buna karşın özellikle düşük dereceli miyopiye sahip bazı kişiler 45 yaş üzerinde okuma gözlüğü kullanmaktan kurtulabilir ve sadece uzak için gözlük veya lens kullanmaya devam ederken yaşıtlarından farklı olarak gözlüksüz okuyabilme avantajına sahip olabilirler.



Hipermetropi

Hipermetropide esas olarak yakını görememe söz konusudur. Ancak yaygın kanının aksine hipermetropide uzak görme de tamamen normal değildir. Hipermetroplar küçük yaşlarda uzağı görmede zorluk çekmeseler de (hipermetropinin derecesi çok yüksek değilse), yaşın ilerlemesiyle birlikte uzağı da net görmekte zorlanmaya başlarlar.

Hipermetropi, baktığımız cisimden gelen ışınların retinanın tam üzerinde değil arkasında odaklanması sonucu oluşur. Sonuçta, retinada cismin bulanık bir görüntüsü oluşur. Toplumun ortalama % 25'inde görülen bir kırma kusurudur. Göz küresinin ön-arka uzunluğunun normalden daha kısa olması ya da gelen ışınların kornea, lens ve vitreusta normalden az kırılması sonucu ortaya çıkabilir.

Çocukların büyük kısmında doğuşta hipermetropi vardır. Büyümeyle birlikte göz küresinin de ön-arka uzunluğunun artmasıyla birlikte genellikle bu hipermetropi de geriler.



Astigmat

Astigmatizm uzak ve yakın görmede bulanıklığa yol açar; düzenli (basit, bileşik, karışık) ve düzensiz tipleri mevcuttur. Düzenli astigmatizm göze gelen ışınların retinanın tam üzerinde bir noktada değil retinanın önünde ya da arkasında birden fazla noktada odaklanması sonucu oluşur. Astigmatizm en sık görülen kırma kusurudur ve gözlerin büyük bir çoğunluğunda değişen derecelerde bulunur. Kornea yüzeyinin tam küresel şekilli olmaması, bir eksende diğerinden daha farklı eğimde olması durumundan kaynaklanır. Sonuçta, retina üzerinde oluşan görüntü simetrik değildir, şekil bozukluğu vardır. Astigmatizm miyoplarda ve hipermetroplarda bulunabilir.

Düşük dereceli astigmatizmi olanlar kırma kusurunun farkında olmayabilir ya da hafif bulanık görme şikayeti tarifleyebilir. Daha yüksek derecede astigmatizmi olanlarda ise başağrısı, bulanık görme ve şekilleri bozuk görme sıklıkla karşılaşılabilen şikayetlerdir.Astigmatizm gözlük veya Toric lens kullanılarak düzeltilebilir.



Presbiyopi (yaşa bağlı okuma güçlüğü)

Yaşın ilerlemesiyle birlikte göz küresinin içinde bulunan göz merceğinin yakın cisimlere odaklanabilme yeteneği giderek zayıflar. Bu yakına odaklanamama ve dolayısıyla yakını görememe problemi genellikle 40 yaşın üzerinde belirgin hale gelir. Presbiyopi olarak adlandırılan ve yaşa bağlı olarak normalde her gözde oluşması beklenen bu kırma kusuru düşük miyopisi olanlar dışında her göz için yakın gözlüğü ya da okuma gözlüğü kullanımını gerektirir.

Lens Bakımı

Lens çıkarıldıktan sonra üzerinde birikmiş olabilecek mukus, çeşitli salgılar ve birikintilerin çıkarılması için temizleme ve durulama yapılmalıdır (bu işlem piyasada bulunan durulama, dezenfeksiyon ve saklama özelliği olan solüsyonlar ile yapılabilir). Lens temizlendikten sonra özel kaplarına yerleştirilip üzerine dezenfektan solüsyon konularak en az solüsyonun dezenfeksiyon süresi kadar (4-6 saat arası) saklama kabında bekletilir.

Eğer lensleri bir süre kullanmayacaksanız, kaplarında hiç açmamak koşulu ile kullanılan solüsyonun saklama özelliğine göre en fazla 7 gün bekletebilirsiniz. Kaptaki solüsyonu lensi taktıktan sonra boşaltınız ve yeniden lensleri koyduğunuzda yeni solüsyon koyarak dezenfekte ediniz.

 

 

 

Lens Temizliği

Kontakt lens kullanımın daki en önemli konulardan biri temizliktir. Bunun doğru yapılabilmesi için;

Temiz eller
Temiz lens
Temiz lens kutusu

konularına öncelikle dikkat edilmelidir.

Temiz eller için: Eller sabunlu suyla yıkanmalı, iyice durulanmalı ve lif bırakmayan bir havlu ile kurulanmalıdır.

Dikkat: Lensi temizlemek için asla musluk suyu kullanmayınız, lensinize uygun solüsyonlar kullanınız.

 

 

 

Lens Kullanımı
  • Lens numaralarınız farklıysa önce sağ gözünüze lens takma alışkanlığını geliştiriniz.
  • Lensi takmadan önce üzerinde yırtık veya benzeri birşey olup olmadığını kontrol ediniz. Hasarlanmış bir lensi asla kullanmayınız.
  • Lensin tersyüz olup olmadığını kontrol ediniz.
  • Lensi sağ parmağınızın ucuna koyunuz.
  • Sağ elinizin orta parmağı ile alt göz kapağını aşağıya çekiniz.
  • Sol elinizin işaret ve orta parmakları ile üst öz kapağını yukarı kaldırın ve lensi yavaşça gözünüzün üzerine yerleştiriniz.
  • Göz kapaklarınızı yavaşça serbest bırakın ve göz kapaklarınızı lens gözünüze tam olarak oturuncaya kadar kırpınız.
  • Sol gözünüz için bu işlemlerin aynısını uygulayınız.
Lens Nedir?

                                            

 

Kontakt lensler, kornea yüzeyine yerleştirilerek gözdeki kusurların tashihi veya bazı hastalıkların tedavisi için kullanılan lenslerdir. Refraksiyon ve optikle ilgili ilkeler gözlüklere benzer şekilde kontakt lenslere de uygulanır. Bunlar, miyopi ve hipermetropi derecesine göre kornea eğriliğini bir kontakt lens yüzeyi ile değiştirerek var olan kusuru düzeltirler. Astigmatizmalarin çoğunlukla kornea nın yüzeyinin çarpıklığı sonucu oluşmasından dolayı ya sert kontakt lenslerin kullanılması ya da özel olarak astigmatizmaya yönelik üretilmiş yumuşak lenslerin kullanılması gerekir. Miyop veya hipermetroplar için üretilmiş ve fiyatı cazip olan yumuşak kontakt lensler en fazla -1,0 diyoptri kadar bir astigmatizmayi düzeltebilirler.

Küçük numaralarda gözlük ve kontakt lens numaraları ayni iken numara arttıkça miyopların gözlüğe göre daha küçük, hipermetropların ise daha büyük numaralı bir lens kullanmaları gerekir. Son yıllarda kontakt lens teknolojisi çok gelişmiş ve lenslerin kullanımını kolaylaştıran ve kullanım süresini uzatan yeni tasarım ve materyaller geliştirilmiştir.

Lenslerim Gözümdeyken Dikkat Etmem Gerekenler

Kontakt Lens İle İlgili Sıkça Sorulan Sorular

1. Kontakt lense alışma süreci ne kadar sürer?

Yeni başlayanlar için kontakt lenslere alışma süreci belli bir zaman alabilir. Kontakt lensin göze alışma zamanı kişiden kişiye değişmektedir.

2.Kontakt Lens ile denize ya da havuza girebilir miyim?

Kontakt lens ile deniz ya da havuza girilecekse, mutlaka deniz gözlüğü kullanılmalıdır. Deniz gözlüğü kullanmadan, kontakt lensleriniz ile denize ya da havuza girmemelisiniz.

3.Kontakt lensim ile duş alabilir miyim?

Kontakt lensleriniz gözünüzdeyken duş almamalısınız.

4.Kontakt lens gözümdeyken uyuyabilir miyim?

Gece-gündüz kullanma özelliğine sahip lensler haricinde, kontakt lens gözünüzde iken uyumamanız gerekmektedir. Uyumadan önce mutlaka lens solüsyonu ile, kontakt lensi dezenfekte edip, solüsyon kabında bekletmelisiniz.